Μήνας Επανάστασης | Το Ελληνικό Κράτος

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Μα.. πώς τελείωσε η επανάσταση;


Οι Αγωνιστές συνεχίζουν να μάχονται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους για περίπου επτά χρόνια! Όταν η επανάσταση ξεκινά τον Μάρτιο του 1821, οι Φιλικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η νίκη είναι με το μέρος τους. Για ποιο λόγο; Γιατί οι Οθωμανοί έχουν ήδη στείλει το μεγαλύτερο μέρος του στρατού τους στην Μικρά Ασία για να πολεμήσουν τους Πέρσες, και για αυτό δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις που δέχονται ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές. Έτσι, οι Έλληνες κερδίζουν πολλές μάχες τα πρώτα δύο χρόνια της επανάστασης. Και μάλιστα χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά!

Η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία – οι γνωστές Μεγάλες Δυνάμεις – δεν βοηθούν τους επαναστατημένους στην αρχή και μάλιστα διαφωνούν τελείως με αυτή την απόφαση! Βέβαια η στάση τους αλλάζει από τον τρίτο χρόνο της επανάστασης και αρχίζουν να βλέπουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Που οφείλεται αυτό; Λίγο οι Φιλέλληνες που υποστηρίζουν και συμμετέχουν στην Επανάσταση… λίγο οι νίκες των Ελλήνων… λίγο και τα συμφέροντα που έχουν στην περιοχή… και έτσι το 1823 η Αγγλία αποφασίζει να υπερασπιστεί τους Αγωνιστές. Μετά από λίγο καιρό την ακολουθεί και η Ρωσία, η οποία θέλει να συμμετέχει και να βοηθήσει στην Επανάσταση. 

Αφού, λοιπόν, οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν να πάρουν μέρος στην επανάσταση για να λύσουν το «Ελληνικό Ζήτημα», ζητούν και από τις δύο πλευρές, του Έλληνες και τους Οθωμανούς δηλαδή, να δηλώσουν ανακωχή και να αρχίζουν να συζητούν για το πως θα δημιουργήσουν το πρώτο και ελεύθερο ελληνικό κράτος. Φυσικά οι Οθωμανοί διαφωνούν όχι μόνο με την απόφαση, αλλά και με την ίδια τη συμμετοχή τους. Και έτσι στις 20 Οκτωβρίου του 1827, συναντούν τα πολεμικά πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων στον κόλπο Ναβαρίνο, δυτικά της χερσονήσου της Πελοποννήσου. Η ναυμαχία του Ναβαρίνου είναι η πιο σημαντική μάχη της Επανάστασης! Οι Μεγάλες Δυνάμεις νικούν! Ο οθωμανικός στόλος καταστρέφεται ολοσχερώς. Μετά από εφτά περίπου χρόνια η Ελληνική Επανάσταση φτάνει σιγά σιγά προς το τέλος της. Μετά την ήττα τους, οι Οθωμανοί αναγκάζονται να αποχωρίσουν πρώτα από την Πελοπόννησο και έπειτα από τη Στερεά Ελλάδα. Η απελευθέρωση της Ελλάδας είναι κοντά!

Αν και οι Οθωμανοί διαφωνούν με τις αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, αναγκάζονται να συμμορφωθούν και να αποχωρίσουν σιγά σιγά και από τις υπόλοιπες περιοχές. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1829 δίνεται η τελευταία μάχη του Αγώνα στην Πέτρα της Βοιωτίας, όπου ο οθωμανικός στρατός για πρώτη φορά διαπραγματεύεται με τους Αγωνιστές. Υπογράφουν τη Συνθήκη Ειρήνης της Ανδριανουπόλεως με την οποία οι Οθωμανοί αναγνωρίζουν, πλέον, την ανεξαρτησία της Ελλάδας. 

Η Ελληνική Επανάσταση φτάνει στο τέλος της! Μετά τη μάχη στην Πέτρα της Βοιωτίας, η Αγγλία και η Γαλλία προτείνουν την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν στο Πρωτόκολλο του Λονδίνου που υπογράφουν οι Μεγάλες Δυνάμεις στις 3 Φεβρουάριου του 1830. Σύμφωνα με αυτό, αποφασίζεται η πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας με τα σύνορά της στη γραμμή Αχελώου - Σπερχείου ποταμού. Δυο χρόνια αργότερα, το 1832, τα σύνορα του ελληνικού κράτους μεγαλώνουν και φτάνουν ως τη γραμμή Αμβρακικού κόλπου – Παγασητικού κόλπου. 

Οι Οθωμανοί δέχονται και αναγνωρίζουν τα νέα σύνορα. Έπειτα από δέκα χρόνια συγκρούσεων, το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος είναι πλέον γεγονός! Οι Έλληνες κερδίζουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους! 


ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕ:

  • Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο ήταν μία από τις πιο σημαντικές μάχες που έγιναν προς το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης. Όχι μόνο γιατί οδήγησε στην ελευθερία και την ανεξαρτησία των Ελλήνων, αλλά και γιατί ήταν η τελευταία ναυμαχία στην ιστορία που έγινε εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη. Ποτέ στην ιστορία δεν βρέθηκαν τόσα πολλά πλοία με τόση μεγάλη δύναμη σε ένα τόσο μικρό χώρο! Πώς έγινε η ναυμαχία; Διάβασε εδώ μερικές πληροφορίες για τη ναυμαχία και παρατήρησε καλά το σχέδιο της ναυμαχίας εδώ που βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο. Πώς κέρδισαν οι Μεγάλες Δυνάμεις; Αν θέλεις, μπορείς να δεις τον κόλπο Ναβαρίνου στο βίντεο εδώ όπως είναι σήμερα.
  • Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ο πρώτος Κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους, ύστερα από την Γ’ Εθνοσυνέλευση που έγινε το 1827 στην Τροιζήνα. Το ήξερες ότι υπάρχει το μουσείο του στο νησί που γεννήθηκε, στην Κέρκυρα; Τι θα έλεγες να το επισκεφτούμε; Πάτα εδώ και δες παλιές και καινούριες φωτογραφίες του σπιτιού. Μη ξεχάσεις να βρεις στις συλλογές του Μουσείου το παράσημο του Καποδίστρια με τον κόκκινο σταυρό! Για ποιο λόγο του το έδωσαν;
  • Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου είναι η πρώτη επίσημη διπλωματική ενέργεια που έγινε για να αναγνωριστεί η Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Για αυτό και ονομάζεται ως «Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους». Το Πρωτόκολλο το υπέγραψαν οι πληρεξούσιοι της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, οι οποίοι συμφώνησαν και αποφάσισαν ότι η Ελλάδα θα είναι, πλέον, ένα ανεξάρτητο κράτος. Πώς όμως είναι αυτό το έγγραφο; Πάτα εδώ και δες μια σελίδα από το επίσημο έγγραφο του Πρωτοκόλλου. Εδώ μπορείς να δεις στα αγγλικά το πρωτόκολλο 1, το πρώτο από τα 11 άρθρα που διακηρύσσει γραπτώς την ανεξαρτησία: Η Ελλάδα θα συγκροτήσει ένα ανεξάρτητο κράτος και θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, που αποδίδονται στην πλήρη ανεξαρτησία.